Преливат дигите в Югоизточна Луизиана, 400 000 домакинства са без ток заради Айзък
Преливат дигите в Югоизточна Луизиана, 400 000 домакинства са без ток заради Айзък / Reuters

Ураганът Айзък прекъсна електрозахранването в обширни райони на Югоизточна Луизиана, придвижвайки се към вътрешността на САЩ, предаде ДПА. Според местни оператори почти 400 000 домакинства са без ток.

Водата преля над дигите в югоизточните райони на щата, след като Айзък донесе проливни дъждове, предаде Ройтерс.

Службите за извънредни ситуации на Плакминс Париш (намиращ се на 90 км югоизточно от Ню Орлийнс) съобщиха, че водата е заляла някои от дигите, което ще доведе до големи наводнения в район, предава БТА. Дигите там са с височина 3 метра.

Системата за защита от наводнения, изградена около Ню Орлийнс след урагана Катрина, който опустоши града през 2005 г., устояват на връхлетелия сега ураган Айзък, увериха американските военни инженери. „Имаме доверие в тази система. Тя реагира както очакваме”, заяви говорител на инженерния корпус към въоръжените сили на САЩ, цитиран от АФП.

Той обаче подчерта, че дигите в Плакминс (на 100 км югоизточно от Ню Орлийнс), които бяха залети от дъждове, донесени от Айзък, не са част от системата на съоръженията за защита от наводнения, изградена от федералната държава след Катрина.

Айзък връхлетя за втори път крайбрежието на Югоизточна Луизиана, западно от Порт Фуршон, съобщи американският Център за ураганите. Ураганът се придвижва в посока запад-северозапад със скорост от 13 км/ч, очаква се постепенно скоростта му да намалее.

Ройтерс отбелязва, че това ще бъде първият важен тест за струващата милиарди долари система за защита от наводнения на Ню Орлийнс, която бе изградена след като Катрина опустоши града през 2005 г.