Жалба за сексуално посегателство, подадена миналата година срещу френската екранна легенда Жерар Депардийо, но датираща от 2007 г., е с изтекъл давностен срок, заявиха от прокуратурата, предаде АФП.

75-годишният Депардийо е обвинен в изнасилване по друго дело и в сексуален тормоз и посегателство от повече от дузина жени. Той отрича тези обвинения.

Наказателната жалба на актрисата Хелене Дарас, която твърди, че Депардийо я е опипвал и ѝ е отправял предложения по време на снимки на филм през 2007 г., е била прекратена в края на миналия месец, съобщиха от парижката прокуратура.

Преди да подаде жалбата си през септември, Дарас вече е разговаряла със следователи в 2022 г. и с новинарския сайт Mediapart, каза тя миналия месец.

"Отне ми една година, за да премина от разговора за случилото се до наказателната жалба. Да преминеш през вратата на полицейския участък, да кажеш на служителя, че някой е докоснал интимните ти части, не е лесно, трябва ти време да помислиш", заяви тя.

Но тя е "искала да отговори на защитата, която омаловажава нашите твърдения, като казва, че те са "просто" свидетелски показания", каза Дарас.
В интервю за телевизионния канал France 2 тя обвини Депардийо, че я е докосвал по бедрата и задните части и я е канил в гримьорната си, като е продължавал дори след като тя е отказала.

През 2020 г. Депардийо беше обвинен в изнасилване и сексуално посегателство, след като друга актриса, Шарлот Арнулд, подаде собствена жалба заради обвинения, датиращи от 2018 г.

Адвокатът на Арнулд също така поиска от парижките прокурори да разследват запис, на който Депардийо прави обидни коментари за жените по време на снимачно пътуване до Северна Корея, който по-късно е предаден на France 2.

Жерар Депардийо беше отстранен от Националния орден на Квебек

В отделен случай испанската журналистка и писателка Рут База заяви, че миналия месец е подала наказателна жалба в Испания срещу Депардийо, твърдейки, че той я е изнасилил преди близо три десетилетия в Париж.

Жалбата има малка надежда да доведе до повдигане на обвинения поради давностния срок във Франция, но База заяви, че все пак е решила да продължи с надеждата, че това ще "помогне на други хора" да направят същото.