Жерар Депардийо
Жерар Депардийо / Gulliver/Getty Images
Испанската журналистка и писателка Рут Баса обяви, че е подала жалба в Испания срещу френския актьор Жерар Депардийо за изнасилване във връзка със събития, случили се в Париж през 1995 г., предаде АФП.

51-годишната авторка каза за агенцията, че миналия четвъртък е подала жалба в испанската полиция за изнасилване, за което се твърди, че се е случило по време на интервю с френския актьор на 12 октомври 1995 г. в Париж за списание "Синемания". Това потвърждава информация, разкрита от всекидневника "Вангуардия". 

Оплюван и заклеймяван: Прибраха восъчната фигура на актьора Жерар Депардийо

Рут Баса, която по това време е била на 23 години, а актьорът - на 46, говори за "нахлуване без никакво съгласие, по всяко време" и казва, че се е чувствала "парализирана" по време на събитията, за които се твърди, че са се случили в помещенията на бившата продуцентска компания Roissy Films.

В Испания престъплението "сексуално посегателство" включва и изнасилване според Наказателния кодекс.

Рут Баса говори пред АФП за "сексуално посегателство", но на въпроса дали е било изнасилване, тя отговаря утвърдително, казвайки, че "полицията го квалифицира като такова".

След като АФП се свързва с тях, от полицията и прокуратурата са казали, че не са в състояние да потвърдят подаването на тази жалба, която ще бъде третата срещу актьора за сексуално насилие след 2018 г.

Журналистката обяснява пред АФП, че "напълно" е била забравила фактите, докато не е прочела за разследването, публикувано от новинарския уебсайт "Медиапар" през април, в което тринадесет жени обвиняват актьора в сексуално насилие.

По думите й тази статия провокира у нея "вътрешен пусков механизъм" и "проблясъци" на паметта, потвърдени от лични бележки от онова време, които тя казва, че е намерила отново. 

От правна гледна точка тази жалба има малък шанс за успех поради изтекла давност. Въпреки това Рут Баса обяснява, че е решила да я подаде с надеждата, че може да "помогне на други" да направят същото.

От 2020 г. Жерар Депардийо е разследван за изнасилване, след като беше обвинен от  актрисата Шарлот Арну през 2018 г. Актьорът отрича обвиненията. 

В началото на декември по националния телевизионен канал Франс 2 беше излъчен разследващ документален филм относно обвиненията в сексуални посегателства срещу Депардийо, включващ кадри, на които той многократно прави неприлични забележки и жестове по време на пътуване до Северна Корея през 2018 г. Репортажът предизвика нова шокова вълна. 

Втора жалба за сексуално посегателство, което Жерар Депардийо отново отрича, е подадена от комедийната актриса Елен Дарас. Тя е свързана със събития, датиращи от 2007 г., също с изтекла давност. 
Елена Христова/БТА