Прехвърлиха войника, избил 16 цивилни в Афганистан, в Кувейт
Прехвърлиха войника, избил 16 цивилни в Афганистан, в Кувейт / снимка: Reuters, архив
Прехвърлиха войника, избил 16 цивилни в Афганистан, в Кувейт
51315
Прехвърлиха войника, избил 16 цивилни в Афганистан, в Кувейт
  • Прехвърлиха войника, избил 16 цивилни в Афганистан, в Кувейт

Американският войник, който уби 16 цивилни в Афганистан в неделя, е бил прехвърлен в Кувейт, предаде АП, като се позова американски официален източник. Засега няма коментар от страна на афганистанското правителство. Много афганистанци искат масовият убиец да бъде съден в страната.

Командващият войските на САЩ и НАТО в Афганистан, американският генерал Джон Алън, е разпоредил сержантът да бъде изведен от страната въз основа на правна препоръка, съобщи по-рано говорителят на Пентагона капитан Джон Кърби, цитиран от АП и АФП. Кърби обясни, че въоръжените сили на САЩ не разполагат с подходящи центрове за задържане в Афганистан.

Сержантът, чието име е пазено в тайна, е бил транспортиран с военен самолет в обект в трета страна, който служи за предварителен арест за американски военнослужещи, разкри американски военен, пожелал да запази анонимност.

Капитан Кърби подчерта, че това не значи обезателно, че процесът срещу сержанта ще се проведе извън Афганистан. Според цитирания военен източник обаче съдебното производство ще бъде извън страната, където е било извършено престъплението.

Друг говорител на Пентагона - Джордж Литъл - припомни в понеделник, че в съответствие със споразумение между Съединените щати и Афганистан американските военни, извършили престъпления на афганистанска територия, биват предавани на американски военен съд, а не на афганистанското правосъдие, отбелязва АФП. Агенцията посочва, че САЩ имат практика да сключват такива спогодби с правителствата на държави, в които изпращат свои войници.

Все още не са повдигнати обвинения срещу задържания американски военен. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на смърт.

Афганистанският парламент поиска публичен процес за американеца в Афганистан, за да видят всички, че той ще получи правосъдие, припомня АП. Депутатите призоваха президента Хамид Карзай да преустанови преговорите със Съединените щати за тяхното военно присъствие в Афганистан в дългосрочен план, докато това условие не бъде изпълнено, отбелязва БТА.

Мнозина се опасяват, че евентуална погрешна стъпка на САЩ във връзка със случая може да предизвика вълнения и насилие в Афганистан, които биха подкопали и без това вече обтегнатите отношения между двете страни, отбелязва АП.

Името на масовия убиец е пазено в тайна безпрецедентно дълго време, коментира американски военен експерт. Според него целта е да бъде гарантирана сигурността на семейството на сержанта.