Председателят на ЕНП призовава за политическа коректност в България
Председателят на ЕНП призовава за политическа коректност в България / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол призова за политическа коректност в България.

Страната измина дълъг път, докато не беше съставено коалиционно правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок, водено от министър-председателя Бойко Борисов, което пое властта през ноември 2014 година. Политическият съюз между членуващата в ЕНП ГЕРБ и Реформаторския блок (коалиция от партии, сред които по това време СДС и ДСБ са част от ЕНП), бе приветстван и подкрепен от Дол след парламентарните избори, се отбелязва в съобщението на ЕНП.

Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) получи пълноправно членство в ЕНП по време на Политическата асамблея в Осло миналата седмица, за да се подпомогне и засили сътрудничеството между членуващите в ЕНП български партии. ДБГ стана третата партия от Реформаторския блок, която е част от ЕНП.

Борисов: Патриотите и РБ трябва да са благодарни на ДПС, че са на власт

Решението да се подкрепи съставянето на стабилното коалиционно правителство от партии, членуващи в ЕНП, беше в интерес на българските граждани и винаги е било сред моите чисти и най-висши приоритети, заявява Дол. Последните твърдения на лидера на ДСБ Радан Кънев, че ЕНП е настоявала за включването на ДПС, са неверни и подвеждащи, допълва той.

ЕНП отхвърля подобни твърдения и призовава за политическа коректност и въздържане от използването на заблуждаващи прийоми. Нашето европейско политическо семейство е напълно убедено, че министър-председателят Бойко Борисов и неговото правителство ще преодолеят вътрешните предизвикателства, ще осъществят необходимите реформи и ще поведат България към по-добро бъдеще за народа й, се посочва в изявлението на Дол.

Източник: БТА