Предложиха отмяна на зимното и лятното руско часово време
Предложиха отмяна на зимното и лятното руско часово време / снимкa: Sofia Photo Agency

Председателят на Горната камара на руския парламент – Съвета на федерацията Сергей Миронов внесе в Държавната Дума законопроект за отмята на преминаването на зимно и лятно часово време, съобщи РИА “Новости”, цитирана от БГНЕС.

Според Миронов щетите, които преместването на стрелките причинява на здравето на гражданите, значително надвишават икономическата изгода от тази практика.

Законопроектът предвижда в Русия да бъде установено единно време през цялата година: времето от съответния часови пояс плюс един час. Предлага се още правителството да има правото да определя границите на часовите пояси. Ако законопроектът бъде одобрен от Държавната Дума, той ще влезе в сила от 1 януари 2009 г. В мотивите към законопроекта Миронов посочва данни, свидетелстващи за влошаване на здравословното състояние на гражданите в периода непосредствено след преминаването от зимно към лятно часово време и обратното.

През първите две седмици след преместването на стрелките броят на повикванията на екипи на Бърза помощ нараства с 12 %, броят на нещастните случаи – с 29 %, смъртността от инфаркт на миокарда – със 75 %, а броят на самоубийствата нараства с 66 %. Причината за преминаването към зимно и лятно часово време са икономиите на електроенергия за сметка на увеличаването продължителността на светлата част на деня.