/ iStock/Getty Images
Учени от университета в Кембридж изследваха ефикасността на предпазните маски и установиха, че правилното им поставяне, така че да прилепват добре, е важно колкото материала, от който са изработени, или дори повече, съобщи в. "Кембридж индипендънт".

Дори маски с висока защита като N95, KN95 или FFP2 не са по-ефикасни от обикновена маска от плат, ако не прилягат добре. Причината е, че отстрани и отгоре преминават много аерозоли. Това личи особено добре, когато човек носи очила.

Показаха маска с 4 слоя, която унищожава коронавируса

Учените от екипа на Юджиния О'Кели са направили тестове с помощта на седем участника с уред, отчитащ концентрацията на частиците в маските и извън тях. Те са носели маски N95, KN95, хирургически маски или такива от плат.

Маските N95 или FFP2, както също са известни, са осигурили най-добра защита, но повечето от тях не прилягали добре на лицето.

Влагата в маските намалява риска от тежка форма на COVID-19

Когато били поставени добре, маските N95 филтрирали повече от 95 процента от частиците, но при лошо прилягане ефикасността им била сравнима с тази на хирургическите маски или маските от плат.

Малки разлики в чертите на лицето могат значително да се отразят на това как приляга маската. Най-добре пасващите 8511 N95 са подхождали само на трима от седмината участници в изследването.

Маските с по-широк кант са прилепвали по-добре на участниците.
БТА