Пожарът на руската атомна подводница е ликвидиран
Пожарът на руската атомна подводница е ликвидиран / снимка: Reuters

Пожарът на руската атомна подводница "Екатеринбург" е ликвидиран, съобщи ръководителят на министерството на извънредните ситуации Сергей Шойгу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Продължава охлаждането на корпуса на подводницата, посочи Шойгу на заседание на Федералния оперативен щаб. Той уточни, че в Мурманска област, където стана пожарът, се снема повишеният контрол на радиационния фон и се преминава в обичаен режим на работа.

Министърът настоя да се пресича всякаква дезинформация, свързана с пожара. "Дезинформацията трябва да се пресича. Ние нямаме и никога не сме имали тайни. Трябва да се предоставя достоверна информация, ние всичко предаваме в режим онлайн", посочи Шойгу.

Девет души са пострадали при гасенето на пожара, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на местните власти. Двама служители от министерството на извънредните ситуации /МИС/ и седем военнослужещи са постъпили в болница поради отравяне с дим.

По данни на областното управление на МИС радиационният фон е в нормата, няма заплаха за населението, посочва БТА. Част от екипажа е останал на борда, и на всеки 30 минути прави щателно наблюдение на обстановката в подводницата и около нея.

В Главния щаб на руския военноморски флот потвърдиха, че преди откарването на подводницата за планов ремонт ядреният й реактор е бил изключен, а цялото въоръжение - от ядрените ракети до пистолетните патрони, било извадено.