Пожарите в Калифорния не бива да се сравняват с урагана Катрина
Пожарите в Калифорния не бива да се сравняват с урагана Катрина / снимка: БГНЕС
Като се има предвид, че пожарите в Южна Калифорния бяха най-голямото природно бедствие, което удари САЩ от урагана Катрина насам, разбираемо е, че имаше политически пози и сочене с пръст. Тези пожари обаче не може да се сравняват с урагана Катрина, пише "Файненшъл таймс", цитирани от БТА.

Някои от най-бързо разрастващите се населени места в САЩ са разположени на изключително негостоприемни места и в изключително неблагоприятни климатични условия. Градове като Лас Вегас и Финикс се разраснаха, въпреки че се намират в пустиня. Предградията около тези градове, както и тези около Сан Диего, свидетелстват за смесицата от модерни и атавистични тенденции у съвременния западняк. От една страна, вяра в значението да разчиташ на себе си във враждебни условия, от друга, твърде високо доверие в модерните технологии и правителството като средства за избягване на бедствия, пише вестникът.

В някои случаи разрастването на населени места в Южна Калифорния стана по-бързо от набавянето на допълнителни ресурси за превенция и контрол на пожари в новите квартали. Ако трябва да се говори за вина, то тя трябва да бъде разпределена между градоустройствените архитекти, собствениците на жилища, застрахователите на имущество, заемодателите срещу ипотеки и мнозина други, чийто колективен оптимизъм ги доведе до пренебрегване на елементарни предпазни мерки и затваряне на очите пред потенциални опасности, изтъква вестникът.

За щастие, въпреки тежките щети, които нанесоха пожарите, до момента човешките жертви са малко на брой. Кълбата дим над Южна Калифорния обаче ни напомнят какви природни бедствия могат да се стоварят дори върху много богати общества, ако те станат нехайни, посочва "Файненшъл таймс".