/ iStock/Getty Images
Пожари бушуват на територията на Босна и Херцеговина, а в община Столац гасенето е затруднено, защото огънят гори в миниран район. Пожарникарите регистрираха досега 30 взривявания на мини, останали в района от времето на войната през 90-те години, предаде агенция Бета.

Най-тежко е положението с пожарите на територията на община Ябланица, където пожарът се доближава до населени места, а доброволци на няколко пъти бяха в ситуация да се справят със свличане на камъни от стръмни скали.

Пожари горят на пет места в страната и поради непристъпността на терена бе поискана помощ от хеликоптери на въоръжените сили на Босна и Херцеговина. Такава обаче не бе получена поради невъзможността Председателството на Босна и Херцеговина да вземе решение.

В Босна и Херцеговина забраниха отричането на геноцида в Сребреница

Сръбският член на Председателството Милорад Додик не желае да даде съгласие за ангажимент на хеликоптерите на армията заради решението на босненския сръбски парламент сръбските представители да не участват в работата на институциите на Босна и Херцеговина заради закона за забрана на отричането на геноцида, наложен от върховния представител на международната общност в страната.
БТА