Пожари изпепелиха 25 хил. дка гори в планината Парнита
Пожари изпепелиха 25 хил. дка гори в планината Парнита / netinfo

Основна тема в гръцкия печат са последиците от катастрофалните пожари, покосили Гърция през последните дни и особено този, изпепелил “белия дроб” на Атина – гъстите гори в планината Парнита.

Над 25 хиляди декара горска площ, сред които и 80% рядък вид елова гора, са се превърнали в пепел след катастрофалния пожар в Парнита. По оценки на специалисти е изгоряла по-голямата част от националния горски фонд в района, като се има предвид, че общата площ гори възлиза на 38 хиляди декара.

Според еколозите трябва да минат поне две поколения, за да се възстанови напълно, ако това въобще е възможно, горският и животински фонд на планината. Вестниците днес обръщат внимание и на отговорността на политиците и държавата като цяло, за да се стигне до толкова катастрофални и неподлежащи на овладяване пожари. “Елевтеротипия” е най-остър в критиката си: “Не видя! Не чу? Нито капка самокритика. И никого не посочи за отговорен премиерът”. “Естия” пише: “Неразбираеми политически грешки. Политическата цена на пожарите е предвидима”.