Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Според ново проучване 70% от американците смятат, че президентът Доналд Тръмп е направил грешка, като е оказал натиск върху украинския лидер за разследване на политическите му противници, а повече от половината от анкетираните смятат, че той трябва да бъде отстранен от длъжност.

Тръмп скочи на правителствена служителка

Анкета на Ей Би Си, публикувана днес в Политико, установи, че 51% от анкетираните смятат, че Тръмп трябва да бъде отстранен от депутатите, както и да бъде осъден в процеса на Сената. 6% смятат, че макар постъпките на Тръмп да са грешни и импийчмънта трябва да се случи, той не трябва да бъде отстранен от Сената.

Други 13% също смятат, че настояването на президента за чуждестранни разследвания на негови съперници е грешно, но че той не трябва нито да бъде отстранен, нито осъждан от Конгреса. Една четвърт от анкетираните, 25%, твърдят, че Тръмп не е направил нищо лошо.

Изслушванията за импийчмънта на Тръмп не са повлияли на американците

Констатациите на проучването идват след първата седмица на публични изслушвания на разследването за импийчмънт, което повечето американци следят. Сред анкетираните 21% са следят процедурите „много отблизо“, а 37% „донякъде“.

Общо 42% от респондентите казват, че са следели показанията от миналата седмица или „не толкова отблизо“ или „изобщо“.

Поредна стенограма: Нищо за Байдън, Тръмп се хвали как водил „Мис Вселена“ в Украйна

Само 21% от американците твърдят, че са избистрили позицията си за импийчмънта след изслушванията, а близо една трета от анкетираните – 32% - са взели решение преди новините за скандала с Украйна да избухнат през септември.

Миналата сряда служителите на Държавния департамент Джордж Кент и Уилям Тейлър дадоха показания пред следователите по импийчмънта, а Мари Йованович, бившият американски посланик в Украйна, се появи в Капитолия миналия петък.

13,8 млн. души са гледали изслушванията по разследването за импийчмънт на Тръмп

От вторник Комисията за разузнаване ще изслуша показания в открити изслушвания от още осем свидетели по импийчмънта, като публичната фаза на разследването за поведението на президента, водено от демократите, навлиза във втората си седмица.

Анкетата е проведена на 16-17 ноември сред 506 възрастни.
БГНЕС