/ БГНЕС
Белият дом публикува стенограма на телефонен разговор от април, в който президентът Доналд Тръмп поздравява Володимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Тръмп многократно е заявявал, че демократите искат подробности от разговора му със Зеленски от 21 април, но този разговор никога не е бил в центъра на вниманието на разследването по импийчмънт на президента в Камарата на представителите, отбелязва Ройтерс.

Тръмп отговори на демократите с видео за Байдън в Twitter

В априлския разговор Тръмп кани Зеленски да посети Белия дом и му казва: "Имаме много неща за обсъждане, но сме с вас докрай."

В краткия разговор не се говори за Байдън или корупцията, но Тръмп споменава, че е бил водещ на конкурса "Мис Вселена", когато той се е състоял в Украйна, отбелязва АП.

Продължилият 16 минути разговор представлява фактически размяна на любезности, без обсъждане на съдържателни въпроси, предаде ТАСС.

Зеленски покани Тръмп в Украйна, той отвърна: Вие ме направихте известен

Тръмп заявява, че победата на Зеленски е "невероятно постижение", а Зеленски казва, че той и екипът му възприемат Тръмп като "забележителен пример".

"Мисля, че ще работите чудесно. Имаме много приятели в Украйна, които ви знаят и ви харесват, те очакваха да спечелите", казва Тръмп на Зеленски.
Зеленски приема поканата на Тръмп да посети Белия дом и на свой ред го кани на своята церемония по встъпване в длъжност, но Тръмп отклонява поканата, обещавайки, че ще бъде представляван от "някой на много, много високо ниво".

Започна първото публично изслушване за импийчмънта на Тръмп

Накрая Зеленски казва на Тръмп, че ще упражнява английския си, за да могат двамата да общуват при лична среща. Тръмп му благодари и подчертава, че е "много впечатлен" от нивото на английски на Зеленски. Президентът на САЩ признава, че той едва ли би могъл да научи достатъчно добре украински, за да общува със Зеленски.
БТА