Полицията залови стрелеца, убил шестима в руския град Белгород
Полицията залови стрелеца, убил шестима в руския град Белгород / снимки: Reuters

Арестуван е заподозреният за убийството на шестима души в руския град Белгород, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира съобщение на руското вътрешно министерство. Сергей Помазун, който вчера откри огън в Белгород и уби шестима души, е задържан в Белгородска област, уточни пресцентърът на министерството.

31-годишният Помазун е бил задържан при опит да напусне отцепения район, отцепената зона, скрит в товарна влакова композиция. Той се съпротивлявал яростно при ареста си и ранил един от полицаите, посочва БЛИЦ.

„По време на патрулирането служителите на транспортната полиция, командировани от Москва за издирването на беглеца, са го разпознали и са предприели мерки за задържане”, съобщава източник от руското вътрешно министерство. Операцията по залавянето му бе ръководена лично от руският вътрешен министър Владимир Колоколцев.

В издирването на опасния убиец участваха хиляди полицаи и командоси от специалните части. По време на операцията по залавянето на престъпника местните власти призоваха гражданите да не излизат навън без необходимост. В града постоянно дежуриха въоръжени с автомати полицаи. Снимки на Сергей Помазун бяха разпратени из цяла Русия, както и в съседна Украйна.

За информация, която да помогне за залавянето на стрелеца, бе обявена награда от 3 млн. рубли.

Полицията залови стрелеца убил шестима в руския град Белгород
netinfo

Полицията разследва няколко версии за стрелбата от 22 април. Според една от тях Помазун е дошъл на мястото на престъплението с две ловджийски пушки „Иж” и „Сайга”, както и с газов пистолет. Той се е опитал да ограби магазин и стрелял в продавачите. Според друга версия, предполагаемият убиец пристигнал в „Охота” без оръжие, помолил да разгледа пушка и, получавайки я, открил огън.

Третата версия, която полицаите проверяват, е, че агресията на бившия затворник се отключила, защото някой одраскал боята на автомобила му. Някои очевидци разказаха, че именно след това мъжът е започнал да стреля с оръжие по минувачите.

На 22 април шестима души бяха убити при престрелка в руския град Белгород, на 700 км южно от Москва близо до границата с Украйна. Веднага беше установено, че стрелецът Сергей Помязин е бивш затворник, излязъл на свобода миналата година. Той откри безразборна стрелба в магазин за ловни принадлежности, убивайки четирима служители, предаде АП. След това Помязин стреля на улицата пред търговския обект, където убил 14-годишно момиче. По-късно друго момиче на 16-годишна възраст, което било ранено при стрелбата, е починало в болница.