/ БГНЕС
Мон Сен Мишел - един от най-посещаваните туристически обекти във Франция - беше евакуиран като предпазна мярка заради подозрителен човек, който заплашил да се саморазправи със силите на реда, предаде АФП.
 
Няколко очевидци забелязали този човек при идването му на острова в Нормандия, съобщи жандармерията, без да може да уточни дали той е имал терористични намерения.
 

БГНЕС


Екскурзовод предупредил жандармерията, че в автобус до Мон Сен Мишел мъж се държал обезпокоително и отправял заплахи към полицаи и жандармеристи. Полицейски камери за видеонаблюдение го заснели на острова, но впоследствие го изгубили от поглед.
 
Входящият туристически поток бил спрян, а хората, отседнали в хотели на острова, били изведени спокойно и без инциденти. Като предохранителна мярка прочутото абатство било затворено.

По данни на местните власти през 2014 г. Мон Сен Мишел, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно-историческо наследство, е бил посетен от 2,3 милиона туристи.
 

БГНЕС

Укрепеният остров-град Мон Сен Мишел е нареждан сред чудесата на западния свят. Наричан е островът на приливите, заради разликата между връхната точка на прилива и най-ниската точка на отлива достига 15 м. Когато приливът се отдръпне, 16 км пясъци се оголват, оставяйки построеното в готически и романски стил абатство, което се издига 150 м над морското равнище.

Смелостта и инженерните умения, необходими за построяването му, удивяват всички, които се приближават към него по дългия километър и половина павиран път, който го свързва с континенталната суша. За разлика от други замъци във Франция, Мон Сен Мишел не е построен като отбранителна структура или дворец за удоволствия. От самото начало неговото предназначение е на манастир.
БТА