Погребаха с почести бившия израелски премиер Ариел Шарон
Погребаха с почести бившия израелски премиер Ариел Шарон / Guliver/Getty Images

Бившият израелски премиер Ариел Шарон беше погребан в семейния имот в южната част на Израел, предаде Франс прес. Тленните останки на Шарон бяха положени, съгласно неговото желание, редом с тези на втората му съпруга Лили. Ковчегът на Шарон, покрит с израелския флаг, беше пренесен на ръце от осем генерали от израелската армия.

Полагането на ковчега в земята беше съпроводено от религиозни песнопения.Съгласно еврейската традиция двамата синове на Шарон - Омри и Гилад, произнесоха молитвата за мъртвите "кадиш".

Началникът на генералния щаб на израелската армия ген. Бени Ганц, който произнесе надгробното слово, обеща да остане верен на наследството на Шарон.

Официалната траурна церемония в памет на Ариел Шарон премина с акцент върху личността и постиженията му, докато противоречията, свързани с оценката за политиката му, бяха внимателно избегнати, обобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американският вицепрезидент Джо Байдън подчерта, че с Шарон го е свързвало десетилетно приятелство, което сега го кара да се чувства сякаш е починал член от семейството, предаде ДПА. Шарон беше "сложен човек", който понякога предизвикваше спорове и критика, но "историята ще отсъди, че тогава бяха сложни времена", посочи Байдън. Той похвали Шарон за "политическия кураж" да "нареди на 10 000 израелци да напуснат домовете си в Газа, за да засилят Израел".

Ариел Шарон предприе действия, които никой друг не би предприел, подчерта и бившият британски министър-председател Тони Блеър, който присъства на церемонията в качеството си на международен пратеник за Близкия Изток. "Идеята, че той се превърна от човек на войната в човек на мира пропуска това, което го определяше. Всъщност той никога не се промени", посочи Блеър.

"Ариел Шарон остави видим отпечатък върху всяко важно политическо и военно събитие в израелската история", каза израелският президент Шимон Перес.

Премиерът Бенямин Нетаняху нарече Шарон един от най-големите военни и политически лидери на Израел, определяйки го като "прагматик" и представител на "поколението на основателите" на държавата. "Не винаги бях съгласен с Арик и той не винаги беше съгласен с мен, но когато той участваше в моето правителство и когато аз участвах в неговото, работехме в сътрудничество в името на сигурността и икономиката на Израел", каза Нетаняху. Премиерът подчерта, че Израел ще продължи да се бори с тероризма и ще направи всичко възможно да попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Церемонията се състоя на площадката пред Кнесета, където бе изложен ковчегът на Шарон, покрит със синьо-бялото израелско знаме. В церемонията има както граждански, така и военни елементи, тъй като Ариел Шарон имаше военен чин - беше генерал-майор.

Ариел Шарон беше премиерът, който нареди Израел да се изтегли от ивицата Газа след 38-годишно присъствие там, припомнят световните агенции. Десет години след изпълнението на това решение, то продължава да предизвиква спорове в израелското общество, тъй като според критиците е довело до увеличаване на насилието, след като групировката "Хамас" установи контрол над Газа.

На възпоменателната церемония пред Кнесета (сградата на парламента) в Ерусалим присъстваха множество чуждестранни представители, сред които чешкият премиер и външните министри на Австралия и Германия. Според Асошиейтед прес Египет също е изпратил на церемонията свой дипломат с нисък ранг.

Семейството на Шарон беше представено от двамата му сина Омри и Гилад и двамата му внука.

Шарон почина в събота на 85-годишна възраст след осем години в кома.