/ iStock
Задържаният за подпалването на френската синагога на 24 август заяви, че актът е имал за цел да „защити палестинците и да промени политиката на Израел“, съобщи US News.

Нападението съживи опасенията относно антисемитизма във Франция, свързан най-вече с войната между Израел и Хамас в Газа, и доведе до засилена охрана на еврейските места за поклонение в цялата страна. Един полицай беше ранен, след като заподозреният подпали няколко пожара около синагогата „Бет Яаков“ в средиземноморския курортен град Ла Гранд Мот.

Заподозреният, идентифициран от прокурорите само с инициалите си, избяга от мястото на инцидента, но по-късно беше арестуван. По време на ареста той е бил ранен в областта на гръдния кош, ръката и лицето, съобщиха от Националната антитерористична прокуратура на Франция.

Задържаният - алжирец с френско жителство - е бил представен на съдия-следовател на 29 август. Съдията повдигна предварителни обвинения в тероризъм, включително за опит за убийство и палеж, извършени по расови или религиозни причини, както и за въоръжено насилие срещу полицията. На заподозрения е наредено да остане в ареста до провеждане на по-нататъшно разследване. На други двама души, заподозрени, че са му оказали помощ, бяха повдигнати по-леки предварителни обвинения.

По време на разпита заподозреният призна, че е организирал нападението, и каза на следователите, че е действал, за да подкрепи палестинската кауза и да накара израелските власти да реагират. Той каза, че не е имал намерение да убива, а е искал да сплаши хората.

Въз основа на разпитите в полицията и публикациите му в социалните мрежи изглежда, че през последните месеци задържаният е станал по-радикален в религиозните си убеждения и е казал на познати, че иска да отиде да се бие в Газа.

Той също така „от дълго време е хранел омраза към евреите, като конкретно се е фокусирал върху ситуацията в Палестина“, заявиха от прокуратурата.

През последните седмици той си е купил огнестрелно оръжие и е търсил в интернет информация за синагогите в региона, еврейските празници и съботните практики.

На 24 август той е отишъл сам в синагогата „Бет Яаков“ с пистолет, няколко пластмасови бутилки, пълни с гориво, и брадва, върху която е написал лозунги за Палестина, Газа и мюсюлманската кръв, заявиха прокурорите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС