Под една пета от иракчаните имат доверие в коалиционните сили
Под една пета от иракчаните имат доверие в коалиционните сили / снимка: BGNES

По-малко от една пета от иракчаните имат доверие в командваните от САЩ коалиционни сили, а по въпроса за доверието в иракското правителство мненията се разделят поравно, става ясно от проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Песимизмът сред иракчаните расте четири години след американското нахлуване в страната. Проучването е поръчано от Би Би Си, телевизия Ей Би Си, вестник "Ю Ес Ей тудей" и германската телевизия АРД.

Само 18 процента от иракчаните имат доверие във войските на САЩ и на коалиционните сили, а 86 процента се боят, че член на домакинството им може да стане жертва на насилие.

Иракчаните не желаят да видят страната си разделена по верски признак, показва проучването. В Ирак обаче има все по-голяма поляризация между сунити и шиити, като сунитите са по-песимистично настроени.

Песимизмът е най-силен в Централен Ирак, включително в Багдад, където сунитите са най-многобройни.

Верските различия са най-силно изразени в отношението към убийството на Саддам Хюсеин. Интервюираните сунити смятат начина на екзекутиране на Саддам Хюсеин за неуместен. Според тях този начин не спомага за помирението. Шиитите поддържат обратната гледна точка.

Над 2000 иракчани бяха интервюирани между 25 февруари и 5 март от "Ди-3 системс", група за проучване на общественото мнение, специализирана в конфликтни райони.

Няма данни за допустимата грешка, но при извадка с посочения обем тя е обикновено плюс или минус три пункта.