/ iStock/Getty Images
Близо 47 процента от жителите на Чехия са напълно ваксинирани срещу коронавирус, съобщи днес на сайта си чешкото Министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

В страната с население около 10,7 млн. пълен курс на ваксинация са преминали 5 008 072 души. В Чехия гражданите могат да се ваксинират без предварително записване в центровете за ваксинация, които действат в Прага и в други големи градове на страната.

Същевременно особено безпокойство сред чешките медици буди разпространението на Делта варианта в страната. Той се предава основно сред младежи.

Освен това експертите отбелязват необходимост от активно ваксиниране на пенсионерите. Става въпрос за възможността за поставяне на трета доза ваксина. Сред тази група на населението след ваксинация се наблюдава бързо понижаване на количествата антитела срещу коронавирусната инфекция.

Общият брой на заразените с коронавирус в Чехия по време на пандемията е 1 674 410 души. Излекуваните са 1 641 609, а починалите са общо 30 367. На 27 декември миналата година в страната започна кампания по ваксинация срещу заболяването. Досега са поставени 10,6 млн. дози ваксина. В Чехия поставят препарати производство на американската компания Pfizer и на нейния германски партньор BioNTech, както и на американските фирми Moderna и Johnson & Johnson, а също и на британско-шведската фирма AstraZeneca.
БТА