Почина жената от прочутата снимка с целувката на Таймс скуеър (СНИМКИ)
Почина жената от прочутата снимка с целувката на Таймс скуеър (СНИМКИ) / снимки: Guliver/Getty Images

Жената, която американски моряк целува по повод края на Втората световна война - сцена, увековечена с прочутата снимка на фотограф на списание "Лайф" - почина на 92 години, предадоха световните агенции.

200 двойки се целунаха на „Таймс скуеър", повтаряйки прочута снимка (ВИДЕО)

Грета Фридман е починала в четвъртък след редица заболявания, в това число и пневмония, съобщи нейният син Джошуа Фридман. Тя ще бъде погребана до съпруга си Миша Елиът Фридман в националното гробище Арлингтън в щата Вирджиния.

Грета Фридман, която беше стоматологична сестра през Втората световна война, е жената, целуната страстно от моряк на 14 август 1945 г. на Таймс скуеър в Ню Йорк.

Чрез този жест морякът Джордж Мендоса от Роуд Айлънд искал да отпразнува новината за капитулацията на Япония във Втората световна война. Той буквално сграбчил Фридман, която тъкмо била излязла в обедна почивка и докато я целувал, наклонил тялото й назад. Сцената не убягнала на фотографа на сп. "Лайф" Алфред Айзенщад и той я заснел четири пъти. Една от тези снимки се появи на корицата на списанието и влезе в историята.

След тази целувка пътищата на Фридман и на Мендоса се разделили. Тя се оженила за Миша Фридман. През годините е правила кукленски дрехи, работила е в летен театър, била е реставратор на книги. Дипломирала се е от колеж едва през 1981 г., когато двете й деца завършили университет. Живяла е във Фредерик в щата Мериленд.

Мендоса се оженил за дългогодишната си годеница, с която именно бил на Таймс скуеър, когато научил за капитулацията на Япония и започнал да целува жените по улицата.

Фридман и Мендоса бяха идентифицирани едва през 1980 г., когато сп. "Лайф" призова двойката от снимката да разкрие самоличността си.

За снимката Фридман, която е родена в Австрия, казва, че всичко се е случило много бързо.

Фотографът Айзенщад пък разказва, че е забелязал как бялата униформа на Фридман сякаш разсича като светкавица въздуха на фона на черната униформа на моряка Мендоса, докато той я накланя назад и я целува. Според фотографа ако двамата са били облечени в черно или в бяло, той изобщо е нямало да ги забележи.

Култова историческа сцена се превръща и в триизмерна статуя на Таймс скуеър, която е забележителност и място за снимки и... целувки.

Почина жената от прочутата снимка с целувката на Таймс скуеър (СНИМКИ)
netinfo

Източник: БТА