Почина руската филмова легенда Вячеслав Тихонов
Почина руската филмова легенда Вячеслав Тихонов / www.sxc.hu

Един от най-популярните руски актьори Вячеслав Тихонов, познат с ролята си във филма "Война и мир", почина от сърдечен удар на 81-годишна възраст, съобщиха руските агенции.

Руският президент Дмитрий Медведев изказа съболезнованията си на семейството и близките на актьора, съобщи Кремъл в комюнике.

"Смъртта на Вячеслав Тихонов, чиито филми прославиха страната, е огромна загуба за всички нас", съобщи руският премиер Владимир Путин в комюнике на правителството.

Актьорът започна кариерата си с участие в съветски идеологически филми. Роден в семейство на работници, Тихонов дебютира във филма от 1948 г. "Млада гвардия" и получава първата си голяма роля в мелодрамата "Делото беше в Пенков" от 1958 г. Той се прочу на Запад с ролята си на принц Андрей Болконски в адаптация от 1965 г. на романа на Лев Толстой "Война и мир". Филмът, в който участват около 120 000 войници от Червената армия, за да бъдат пресъздадени боевете през XIX-и век, спечели Оскар за най-добър чуждестранен филм през 1969 г. Освен това руската публика го познава и с ролята му на съветския агент Щирлиц в Нацистка Германия от сериала "17 мига от пролетта", излъчен през 1973 г.

Тихонов има 55 филмови роли. Вячеслав Тихонов става лауреат на най-големите звания и награди в тогавашния СССР - народен артист, герой на социалистическия труд, държавна награда на СССР и РСФСР.

Участва във филма „Изпепелени от слънцето" (1994) на Никита Михалков, спечелил Голямата награда на фестивала в Кан и "Оскар". Трябваше да се снима и в продължението на този филм, планирано за 2010 г. Последната му роля за миналия век беше през 1998 г. в „Берлински eкспрес". През 2002 г. актьорът преживя инфаркт на миокарда. През 2006 г. е заснел последния си филм - „Андерсен. Живот без любов", където изпълнява ролята на Господ.