изкуствен интелект рисуване
изкуствен интелект рисуване / iStock/Getty Images
Две платна на френския арт колектив Обвиъс, реализирани с помощта на изкуствен интелект, бяха продадени на търг на аукционната къща Сотбис в Ню Йорк за по-ниска от очакваното цена. Те се изтъргуваха заедно за по-ниска сума от създадена по подобен начин картина на същия колектив, която преди година беше продадена на търг за 432 000 евро, предаде АФП.

Тревога в Пентагона: Китай напредва с изкуствения интелект

Първата от двете картини "Баронеса дьо Белами", която е от същата серия, като продадената миналата година, беше купена на единствения купувач, направил оферта от едва 20 000 долара, като с комисионните и разходите сумата достигна 25 000 долара. Втората картина "Кацувака от лагуната на зората", вдъхновена от японското изкуство, беше продадена за 16 250 долара.

Смъртно болен учен се преобразува в първия „пълен киборг“ (СНИМКИ)


Продажбата миналата година картината "Портрет на Едмон дьо Белами" на френския арт колектив смая света на изкуството и привлече вниманието върху пазара на произведения, реализирани с помощта на изкуствения интелект. Продажбата на новите две картини беше възприемана като индикатор за апетита на купувачите към този род творби.
БТА