/ iStock/Getty Images
САЩ са оказали подкрепа на 46 различни цивилни лаборатории и здравни центрове в Украйна през последните 20 години като част от мирни програми, съобщи Пентагонът. Министерството публикува в четвъртък справочник на тема „Сътрудничеството на САЩ с международната общност за намаляване на ядрените, химическите и биологичните заплахи в Украйна, Русия и други страни от бившия Съветски съюз“.

„Съединените щати също работиха съвместно за подобряване на биологичната безопасност, сигурност и наблюдение на болести в Украйна както за здравето на хората, така и за животните, предоставяйки подкрепа на 46 мирни украински лаборатории, здравни заведения и места за диагностика на болести през последните две десетилетия“, се казва в доклада. „Програмите за сътрудничество са фокусирани върху подобряването на общественото здраве и мерките за безопасност в селското стопанство в центъра на неразпространението“.

„Тази работа, често провеждана в партньорство с външни организации, като СЗО и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), доведе до по-безопасно и по-ефективно наблюдение и откриване на болести“, се казва в документа. „Украинските учени са действали в съответствие с най-добрите международни практики и норми при публикуване на резултатите от изследвания, като са си партнирали с международни колеги и многостранни организации и широко разпространяват своите изследвания и констатации за общественото здраве“.

Украйна няма програми за биологични, ядрени или химически оръжия, категорични са от Пентагона.

По-рано говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков каза, че по време на военната операция в Украйна руските сили са открили доказателства, сочещи за спешно почистване на следи от военна биологична програма, извършена в Украйна и финансирана Министерство на отбраната на САЩ. По думите на Конашенков, служители от тези управлявани от Пентагона украински лаборатории са разкрили спешното изхвърляне на особено опасни патогени на 24 февруари, а именно чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд на 9 март, говорейки на изслушване в комисията по външни работи на Сената на САЩ, каза, че в Украйна има съоръжения, които правят изследвания в областта на биологията и че Вашингтон се опитва да предотврати попадането на материалите под контрола на руските сили.