Парламентът в Кабул осъди убийството на 16 цивилни от американски войник
Парламентът в Кабул осъди убийството на 16 цивилни от американски войник / снимка: Reuters
Парламентът в Кабул осъди убийството на 16 цивилни от американски войник
51208
Парламентът в Кабул осъди убийството на 16 цивилни от американски войник
  • Парламентът в Кабул осъди убийството на 16 цивилни от американски войник

Парламентът в Кабул осъди убийството на 16 цивилни граждани от американски войник в неделя сутринта в провинция Кандахар и настоява убиецът да бъде съден в Афганистан. В същото време от лидерите на талибаните се зарекоха, че ще има отмъщение за всяка смърт. Името на задържания войник до момента не е известно, но за него се знае, че е семеен с три деца. Той е сержант, служил на три мисии в Ирак, като тази му е първата в Афганистан.

Войникът, извършил масовото убийство, ще бъде изправен пред съда, заяви Карстен Якобсон - говорител на водените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ). Той обясни, че войникът е направил пълни самопризнания за извършените убийства след като се прибрал във военната база. Обяснението на Якобсон обаче не съвпада с данните на очевидци, които твърдят, че в клането са взели участие няколко войници. Според свидетелите те били пияни и се смеели, докато разстрелвали невинните граждани. Войниците педантично влизали от къща в къща, след което заляли някои от труповете със запалима течност и ги изгорили. Инцидентът се е случил в 2 часа през нощта събота срещу неделя, като от 16-те убити, девет са деца, три - жени, а други петима са ранени.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай осъди нападението и го определи като "предумишлено убийство". В своето извинение към афганистанския народ американският президентът Барак Обама обясни, че е изпратена мисия, която да разследва обстоятелствата около убийствата. Вашингтон се опитва да разграничи случая от останалите действия на американската армия в Афганистан, която в момента е в състав от 90 000 души, и чиято сигурност е подложена на още по-голяма опасност след инцидента.

Бившият американски военен Кевин Бейкър коментира случая пред иранската медия Press TV: „Според мен Америка няма да се отнесе сериозно към случая. Те ще се опитат да внушат, че това е просто изолиран инцидент. Когато се случват подобни събития, американското правителство и генералите се опитват да ги опишат като "неизбежни" жертви на войната, с които просто трябва да се примирим. Но според мен Америка трябва да носи отговорност за подобни събития. Американските военни ползват расизма като инструмент - те обучават войниците да мразят хората, които са им подвластни, защото така те са по-ефективни като бойци. Това не са изолирани инциденти - те са част от културата, която американските военни ползват, когато се сражават. Те са част от същността на империализма.

Отношенията между Вашингтон и Кабул са силно изострени от началото на годината, след като четирима американски пехотинци бяха заснети да уринират върху труповете на убити талибани. Последва и случаят във военната база Баграм, където бяха изгорени копия на Корана, а дни по-рано при въздушно нападение от хеликоптер „Апачи" в планините северно от Кабул бяха убити осем деца пастири.

Междувременно американската армия официално предупреди служещите в нея войници да не отбелязват местоположението си във Facebook - услуга, която социалната мрежа активира автоматично, след като потребителят даде разрешение. Според турският вестник „Хюриет" доклад на щатската бойна авиация сочи, че поне четири хеликоптера са били свалени в Ирак само през 2007 г., след като някои от пътуващите в тях са се отбелязали и по този начин са разкрили местоположението си на врага.