Папата призова хората да направят място в живота си за Бог
Папата призова хората да направят място в живота си за Бог / снимка: БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети призова хората да намерят "време и място" в живота си за Бог, предадоха осведомителните агенции.

Главата на Римокатолическата църква ръководи среднощната коледна служба в препълнената катедрала "Свети Петър" в Рим. В своето послание той заяви, че фактът, че Исус Христос се е родил в яслите, тъй като за Мария и за Йосиф е нямало място в страноприемницата във Витлеем, има съвременни паралели. "В известен смисъл човечеството очаква Бог, очаква го да се приближи. Но когато моментът дойде, няма място за него", каза понтификът.

Според папата съвременният човек е толкова ангажиран със себе си, че нищо не остава за другите - за съседите, за бедните, за Бог. "И колкото по-богати стават хората, толкова повече те запълват пространството със себе си. И толкова по-малко място има за другите", посочи той.

"Намираме ли време за нашия съсед, който се нуждае от нас? За страдащия, който има нужда от помощ? За бежанеца, който търси подслон? Имаме ли време и място за Бог? Може ли той да влезе в нашия живот?", запита Бенедикт Шестнайсети.

По-късно днес папата ще направи традиционното си коледно обръщение "Урби ет Орби" ("Към Града и към Света"). Очаква се той да произнесе коледни приветствия на над 60 езика.