Папа Франциск се помоли за мир в Близкия Изток и Африка
Папа Франциск се помоли за мир в Близкия Изток и Африка / снимка: БГНЕС

В днешното си традиционно коледно послание "Към града и света" папа Франциск отправи молба към всички враждуващи страни да осигурят достъп на хуманитарна помощ до милионите пострадали от войната в Сирия, предаде Франс прес.

Конфликтът в Сирия разби напоследък живота на премного хора, подбуждайки омраза и желание за мъст. Нека продължим молитвите си към Господа, за да избави от нови страдания обичния сирийски народ, а враждуващите страни да спрат всякакво насилие и да осигурят достъп за хуманитарната помощ, каза Светият отец от балкона на базиликата "Св. Петър".

Католическият първосвещеник отправи моление да се възцари мир в Централна Африка и Южен Судан, посочва БТА.

"Дарувай мир на Централноафриканската република, често забравяна от човеците (. . .) Ти желаеш мир и за тази земя, разкъсвана от ширещо се насилие и мизерия, където мнозина са без подслон, без вода и храна, без минимално потребното за живот", заяви Хорхе Марио Берголио.

Наместникът на Христа призова за "насърчение на съгласието в Южен Судан, където днешното напрежение вече взе жертви и заплашва мирния съвместен живот в младата държава". Папа Франциск спомена също "неспирните нападения" срещу мирни жители в Нигерия и съдбата на преместените лица в ДР Конго и в Африканския рог.

Търговията с хора е тежко престъпление срещу човечеството, предупреди върховният понтифик.

"О витлеемско чадо, докосни сърцата на всички замесени в търговия с хора, та да съзрат колко са тежки тези престъпления срещу човечеството", възгласи той от балкона на базиликата.

За разлика от своите предшественици той не произнесе коледно поздравление на различни езици, посочва АФП.