папа Франциск
папа Франциск / БТА
Папа Франциск приветства здравните работници като герои за  тяхната работа всеки ден, а не само по време на пандемията, и отправи призив към публиката на площад "Свети Петър" да ги аплодира заедно с него, съобщи Асошиейтед прес.

Франциск ръкопляска в знак на "голяма благодарност" към здравните работници, включително доброволците, които се грижат за болните. Италия отбелязва неделята като национален ден за отдаване на почит на здравните работници.

Националната професионална асоциация на лекарите и зъболекарите е регистрирала 370 лекари, починали от COVID-19 в Италия.

„Трябва да си спомним за многобройните лекари, медицински сестри, доброволци, които са близо до болните, лекуват ги, карат ги да се чувстват по-добре, помагат им“, каза Франциск в неделната си поява от прозореца на Апостолическия дворец с изглед към площада.

Никой не се спасява сам, каза Франциск. "В болестта имаме нужда  от някой, който да ни спаси, който да ни помогне".

Той приветства „героичния здравен персонал, който показа този героизъм във времената на  коронавируса, но героизмът им остава всеки ден“.

“За нашите лекари, медицински сестри, доброволци, аплодисменти и голяма благодарност“, каза Франциск. След това той започна да ръкопляска и стотици хора на площада долу го последваха.
БТА