/ Thinkstockphotos
Пакистан е уведомил най-малко 10 финансирани от чужбина благотворителни организации, включително фондацията на милиардера и филантроп Джордж Сорос, да спрат дейността си, съобщи Ройтерс.

Файненшъл таймс: Омразата срещу Сорос става глобална болест

Представител на Пакистанския хуманитарен Форум, който представлява 63 международни групи за подпомагане, съобщи, че 10 от членовете му са получили писма, че се отнемат регистрациите им. Форумът не назова всичките десет групи, но съобщи, че сред тях са Отворено общество на Сорос и Екшънейд.

Случващото се е неприемливо и изненадващо и ние ще потърсим обяснения, каза представител на Отворено общество, което е похарчило от 2005 г. в Пакистан 37 милиона долара по проекти за подпомагане.

Пакистан втвърди през последните години отношението към международните НПО. Той обвинява някои от тях, че използват работата си като прикритие за шпионаж. През януари властите наредиха закриването на десетина групи, работещи по теми като правата на жените и човешките права. Тази година благотворителната организация Лекари без граници получи заповед да спре работа в три свои обекта в граничните райони с Афганистан.

Фондацията "Да спасим децата" изпадна в немилост през 2011 г., след като беше свързана с пакистански лекар, вербуван от ЦРУ да помогне за издирването на лидера на Ал Каида Осама бин Ладен в Аботабад.

Чуждестранният персонал на организацията беше експулсиран от Пакистан веднага след отправянето на обвиненията, но около 1000 местни служители продължиха да работят.
БТА