Падането на Асад от власт е въпрос на време, смята шефа на наблюдателската мисия на ООН
Падането на Асад от власт е въпрос на време, смята шефа на наблюдателската мисия на ООН / снимка: Reuters, архив

Рухването на режима на сирийския президент Башар Асад е единствено въпрос на време, заяви ръководителят на изтеглилата се от Сирия мисия от наблюдатели на ООН генерал Роберт Муд, цитиран от Ройтерс.

По мое мнение падането на режим, който използва такава масирана военна сила и прилага несъразмерно насилие срещу цивилното население, е само въпрос на време, каза норвежкият генерал, напуснал сирийската столица на 19 юли.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) евакуира някои чуждестранни хуманитарни работници от Сирия заради влошената сигурност в страната, прехвърляйки ги временно в Бейрут, съобщи говорителят на организацията Хишам Хасан за Ройтерс от Женева. Основен екип от чуждестранен и сирийски хуманитарен персонал ще продължи да работи в Дамаск, каза той. Сирийският Червен полумесец преустанови някои от дейностите си в град Алепо - главно изпращането на линейки и оказването на първа помощ от доброволци, добави Хасан.

Междувременно върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай призова правителствените войски и опозиционните сили в Сирия да осигурят безопасността на мирните жители в град Алепо, съобщиха световните агенции. "Цивилните лица и цивилните обекти, включително домове и друго имущество, предприятия, училища и места за поклонение, трябва да бъдат закриляни по всяко време", каза Пилай.

"Всички страни, включително правителствените и опозиционните сили, трябва да гарантират, че правят разграничение между цивилни и военни цели", заяви тя.

Правителствените войски и бунтовниците водят ожесточени боеве в Алепо от шест дни и се готвят за атака на фона на информации, че режимът струпва подкрепления в опит да си възвърне града.

Пилай изрази "дълбоко безпокойство" от ситуацията и изтъкна, че съобщенията, идващи от Дамаск, "както и информациите за изпращането на подкрепления в и около Алепо, не предвещават нищо добро за хората в града". Според нея това е така отчасти заради "още непотвърдените съобщения за зверства, включително убийства без съд и разстрели на цивилни от снайперисти" при боевете в предградията на Дамаск, предава БТА.

Международният пратеник за Сирия Кофи Анан продължава да се опитва да постигне политическо решение на кризата, въпреки че се е превърнал в изкупителна жертва за провала на усилията за уреждане на конфликта, каза източник, цитиран от Ройтерс. По думите му Анан се е срещнал с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Лондон, за да обсъди с него бъдещето на посредническите усилия и наблюдателската мисия на ООН. Според източника т.нар. група за действие за Сирия може да се събере отново в скоро време, но не на министерско ниво. Той заяви, че е окуражен от признаците на сближаване между представителите на сирийската опозиция, но посочи, че те трябва да побързат да изградят единна група.