Отложиха срещата на Барак Обама с лидерите в Конгреса
Отложиха срещата на Барак Обама с лидерите в Конгреса / снимка: Gulliver/Getty Images

Срещата на американския президент Барак Обама с лидерите в Конгреса на САЩ за намиране на компромис за излизане от бюджетната криза бе отложена, съобщиха осведомителните агенции.

Белият дом отбеляза, че отлагането на срещата, предвидена първоначално за 15.00 ч. местно време, не е лош знак и подчерта, че това решение е взето, за да се даде възможност на лидерите в Сената да постигнат напредък по въпроса за вдигането на тавана на дълга и подновяването на работата на правителството. Не бе уточнено обаче за кога е отложена срещата и дали тя ще се състои по-късно през деня, посочва БТА.

В същото време демократите и републиканците в Сената на САЩ работят по фискално споразумение, което ще удължи срока за достигане на тавана на държавния дълг до средата на февруари и ще осигури финансиране на правителството до средата на януари, предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до преговорите.

Все още не е договорено дали датата 15 февруари да бъде определена като твърд краен срок за достигане на тавана на дълга или министерството на финансите да получи разрешение да удължи този период при извънредни обстоятелства, както стана при предишната подобна криза.

Сделката все още не е договорена окончателно и може да претърпи промени. То би дало възможност за нов кръг преговори за намаляване на бюджетния дефицит с цел постигане на споразумение до края на годината.

Лидерите на демократите и републиканците в Сената показаха оптимизъм, че може да бъде постигнато решение преди крайния срок в четвъртък, когато САЩ ще достигнат тавана на държавния си дълг и няма да могат да взимат повече кредити, отбелязва ДПА. Целта на преговорите е да бъде сложен край на бюджетната парализа, в резултат на която американското правителство е спряло частично работа вече две седмици.