Отложиха руската експедиция в Северния ледовит океан
Отложиха руската експедиция в Северния ледовит океан / netinfo

Планираното от руски изследователи уникално спускане на дъното на Северния ледовит океан под Северния полюс е отложено за четвъртък сутринта, съобщиха организаторите на експедицията, цитирани от Франс прес.

"Те пристигнаха на място, имат нужда да се подготвят и ще се гмурнат утре сутринта", обясни Сергей Болясников от базирания в Санкт Петербург Руски институт за изследвания на Арктика и Антарктида. По-рано Болясников съобщи, че двата батискафа с изследователите ще се спуснат на дълбочина 4200 метра под Северния полюс през нощта.

Експедицията пристигна на място с изследователския кораб "Академик Фьодоров" и атомния ледоразбивач "Русия", съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес. Тя е водена от депутатите Артур Чилингаров - виден полярен изследовател и Владимир Гроздев, и от учения Анатолий Сагалевич. Предвидено е изследователите да извършат научни експерименти, включително да заснемат арктическата флора и фауна, и да забият руското знаме на океанското дъно под Северния полюс.

Около 100 учени на борда на "Академик Фьодоров" ще търсят доказателства за съществуването на хребета Ломоносов. Подводната планина с дължина от близо 2000 километра, която пресича полярния регион, е геологическо продължение на територията на Русия и съответно тя може да претендира за нея в съответствие с Конвенцията на ООН по морско право.