тюлени
тюлени / iStock/Getty Images
Около 2500 тюлена са открити мъртви на брега на Каспийско море в южната част на Русия, съобщават официални лица.

Длъжностните лица твърдят, че няма признаци те да са починали от насилствена смърт.

Първоначално беше съобщено за около 700 мъртви тюлена, но по-нататъшното разследване показа много по-голям брой и преброяването продължава.

Каспийските тюлени са класифицирани като застрашени в червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN) от 2008 г. насам.
Заур Гапизов, ръководител на Каспийския център за опазване на околната среда, заяви, че тюлените вероятно са умрели преди около две седмици.

Няма доказателства, които да сочат, че животните са били убити или уловени в рибарски мрежи, каза той.

Министерството на природните ресурси и околната среда на област Дагестан пише в Telegram, че голям брой от тях са били открити между устията на две реки - Сулак и Шуринка.

Експертите са взели проби от тюлените, а от министерството съобщиха, че причините за смъртта ще бъдат установени след получаването на лабораторните резултати.

Популацията на тюлени в Каспийско море е намаляла драстично през десетилетията поради прекомерен лов и промишлено замърсяване.

Според Центъра за опазване на околната среда в Каспийско море сега броят им е едва 70 000, докато преди около един век е бил повече от милион.
БТА