Осъдиха бившия полицейски шеф Ван Лицзюн на 15 г. затвор
Осъдиха бившия полицейски шеф Ван Лицзюн на 15 г. затвор / снимка: Reuters

Бившият шеф на полицията и заместник-кмет на Чунцин Ван Лицзюн, който няколко години бе дясната ръка на бившия партиен ръководител на един от големите китайски мегаполиси Бо Силай, бе осъден на 15 години затвор, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирайки китайската Синхуа.

Ван бе обвинен в корупция, злоупотреба с власт и бягство. През февруари той избяга в консулството на САЩ в Чънду и направи разкрития за убийството на британския бизнесмен, извършено от съпругата на Бо Силай. Впоследствие тя бе осъдена на смърт с двегодишно отлагане на изпълнението на присъдата.

След като излезе от консулството, Ван веднага бе задържан от китайските власти. На процеса той се е признал за виновен в предявените му обвинения.

Присъдата на Гу Кайлай сложи край на политическата кариера на Бо Силай, за когото се предполагаше, че може да влезе в Политбюро на Китайската комунистическа партия, висшата степен на китайската политическата йерархия, отбелязва БТА.

Съдбата на Бо Силай, заподозрян "в сериозни дисциплинарни нарушения", още не е решена. Със случая му се занимава Централната дисциплинарна комисия на ККП.