Южна Корея
Южна Корея / iStock/Getty Images
Фалшифицирал учебни документи на децата си
Бивш южнокорейски министър на правосъдието е осъден на две години затвор за фалшифициране на учебните документи на децата си, предаде АФП.

Чо Кук, бивш съветник на бившия президент Мун Дже-ин, някога беше смятан за изгряваща политическа звезда, от която се очакваше да се кандидатира за наследник на своя началник. Той беше назначен за ръководител на влиятелното министерство на правосъдието през 2019 г.

Но скоро след назначението той беше затрупан от обвинения във фаворизиране и лицемерие по отношение на обучението на децата му, включващи фалшифициране на академични документи за сина и дъщеря му, за да им даде предимство при приема в колежи и висши училища.

Централният окръжен съд на Сеул призна Чо за виновен за фалшифициране на документи и го осъди на две години затвор с конфискация на шест милиона вона (5000 долара).

"Характерът на престъпленията му е тежък, тъй като той ги е извършил, използвайки положението си на университетски преподавател, за да възпрепятства процесите на прием в продължение на много години", се казва в присъдата.

Чо беше признат за виновен и за злоупотреба с власт, тъй като се е намесил в разследване за корупция, използвайки влиянието си като старши секретар на президента.
Чо заяви, че ще обжалва решението на съда.

Той подаде оставка като министър на правосъдието само месец след като зае поста през 2019 г.
БГНЕС