Американски журналист, задържан през май от хунтата в Мианма, е бил осъден на 11 години затвор. Това съобщи днес неговият работодател, изданието "Фронтиър Мианма", цитиран от Франс прес.

Медията каза в комюнике, че е "дълбоко разочарована от днешното решение главният ѝ редактор Дани Фенстър да получи присъди от общо 11 години лишаване от свобода".

Срещу журналиста бяха повдигнати три обвинения: подстрекателство към инакомислие, незаконен сговор и нарушаване на имиграционното законодателство.

По отделна процедура той бе обвинен също в тероризъм и бунт; възможно е да бъде осъден на доживотен затвор. Американският журналист бе задържан международното летище на Янгон, докато се опитваше да напусне страната. Оттогава той е държан в затвор в града заедно с много политически затворници. Процесът му протича също там при закрити врата.
 

Дани Фенстър
БТА


"Неприемливо е да бъде държан под стража. Журналистиката не е престъпление", каза наскоро говорител на Държавния департамент на САЩ.

След военния преврат в Мианма през февруари режимът продължава кървавите репресии срещу своите противници - над 1250 цивилни вече са убити, а повече от 7000 са зад решетките, съобщиха местни правозащитници.

Хунтата се опитва да засили контрола си върху информацията, като ограничава достъпа до интернет и отнема лицензите на редица медии в страната.
БТА