/ istock
Точно след седмица, на 11 октомври, ще бъде обявен лауреатът на Нобеловата награда за мир.

Възнаграждаването ще дойде в момент, в който в света бушуват над 50 конфликта, най-големите от които са този в Украйна и този в Газа, разпрострял се и в Ливан и въвлякъл и Иран.

Дан Смит, директор на Стокхолмския международен институт за изследване на мира заяви, че би предпочел да има "бяла година", тоест да не бъде избиран лауреат на Нобеловата награда за мир. В миналото това се е случвало 19 пъти, като за последно това стана по време на Виетнамската война през 1972 г.

"Може би е време да заявим: "Да, прекалено много хора положиха големи усилия, но без резултат и трябва повече хора и повече световни лидери да се събудят и да осъзнаят, че ние сме в една изключително опасна ситуация", заяви Дан Смит.

"Сега имаме над 50 конфликта по света и смъртността от тях значително се е увеличила през последните две години", допълни той.

Но в Осло, където Нобеловата награда за мир се присъжда от Норвежкия нобелов комитет, перспективата за "бяла година" се възприема като констатация за провал на усилията за мир и следователно този вариант се изключва.

"Сигурен съм, че ще има още веднъж достоен за мира кандидат тази година", заяви Олав Ньолстад, секретар на Норвежкия нобелов комитет.

Тази година номинираните са 286, но имената им се пазят в тайна в продължение на 50 години.

Някои имена обаче все пак са обявени публично от номиниращите ги. Тази година това са няколко организации, свързани с Близкия изток, сред които Агенцията на ООН за палестинските бежанци и организациите за защита на човешките права -  палестинската организация "Ал Хак" и  израелската организация "Б'Целем".

Учени от Свободния университет в Амстердам пък казаха, че са номинирали базираните в Близкия изток организации "Екомир", "Жените плащат за мира" и "Жените на слънцето", заради техните усилия за постигане на мир между израелците и палестинците.  

Но може наградата да бъде връчена на организация, която няма нищо общо със ситуацията в Близкия изток, като например Суданските центрове за спешна реакция  - организация с клонове из страната, които предоставят помощ на засегнатите от гражданската война.

Коалицията "Спрете роботите убийци", обединяваща неправителствени организации, борещите се срещу автономните роботизирани оръжейни системи, също би могла да бъде отличена с Нобеловата награда за мир.

Миналата година лауреатът беше иранската правозащитничка Наргес Мохамади, която е в ирански затвор. На церемонията в Осло, на която два месеца след обявяването на наградата, тя се връчва обикновено на лауреата, миналата година присъстваха децата на Мохамади и нейният съпруг, които живеят в изгнание във Франция.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА