Още трима бивши кубински политически затворници отпътуваха за Испания
Още трима бивши кубински политически затворници отпътуваха за Испания / снимка: Reuters

Още трима бивши кубински политически затворници отпътуваха за Испания със семействата си, предаде АФП, като се позова на испанското посолство в Хавана. Агенцията отбелязва, че с това броят на освободените наскоро и приети от европейската страна кубински политически затворници вече е 15.

41-годишният Мануел Убалс, 49-годишният Алфредо Пулидо и 37-годишният Рикардо Силва се качиха на изпълняващ редовен полет самолет и е предвидено да пристигнат в Мадрид днес сутринта. Петима други бивши политически затворници чакат да заминат за Испания, с което страната ще изпълни ангажимента си да приеме общо 20 кубинци.

След безпрецедентни преговори, проведени от католическата църква и испанската дипломация с държавния ръководител Раул Кастро, Куба съобщи в началото на месеца, че ще освободи постепенно 52 от общо 75 души, осъдени през 2003 г. за дейности против режима. Предвидено е този процес да приключи до четири месеца, уточнява БТА. 

20 от политическите затворници избраха да отидат в Испания, други пожелаха да отпътуват за САЩ, а някои решиха да си останат в Куба.