Инженери са установили през февруари тази година, че корозията на металните въжета, крепящи моста "Моранди" в Генуа, е намалила с 20% якостта на пътното съоръжение. Това съобщи днес италианското списание "Еспресо", цитирано от АП.
 
Спешни проверки на мостове в Европа: Какво откриват експертите?

Въпреки тази констатация, "нито министерството, нито компанията оператор на магистралата не са обсъждали намаляване на трафика, отклоняване на тежките камиони, свиване на пътното платно от две на една лента или ограничаване на скоростта" по моста, пише списанието.
 

Gulliver/Getty Images


Публикацията се позовава на изказвания от заседание с участието на архитекта Роберто Фераца, ръководител на правителствената комисия, разследваща катастрофата, и инженера Антонио Бренчик, който в миналото често е говорел за дефектите по моста, част от който рухна на 14 август и причини смъртта на 43-ма души и евакуацията на 600.
 
Виадуктът край Генуа - изключително творение, непригодено за днешния трафик
 

Gulliver/Getty Images


На пресконференция днес бившият транспортен министър Грациано Делрио каза, че "никой не е сигнализирал за ограничаване на трафика" по моста.

В същото време репортерът от "Еспресо" Фабрицио Гати коментира пред телевизионния канал "Скай Теледжорнале 24", че намалената с 20% якост не би била от значение за съвременен мост.

От години се говорело за проблеми с моста в Генуа, но мерки не са взети (ВИДЕО)
 

Gulliver/Getty Images


"В случая със структура като "Моранди", за чиито дефекти се е знаело, е трябвало да се действа по-бързо и по-решително", твърди журналистът. "Всички са осъзнавали добре състоянието на моста", коментира още Гати.

Нови жилища за останалите без дом заради рухналия мост "Моранди"

Междувременно днес 11 семейства, които живееха в блоковете под рухналия мост, получиха нови жилища, предаде АНСА. Ключовете на новите си домове хората получиха от ръководителя на администрацията на област Лигурия Джовани Тоти и кмета на Генуа Марко Бучи.
 
В следващите седмици нови жилища ще получат още 40 семейства. Приоритет имат семейства с деца, възрастните хора и хората с ограничени възможности.
 

Gulliver/Getty Images

БТА