/ Guliver/Getty Images
От години се говорело за проблеми с моста в Генуа
98500
От години се говорело за проблеми с моста в Генуа
  • От години се говорело за проблеми с моста в Генуа
До момента няма данни и информация за загинали или ранени българи при срутването на моста в Генуа, заяви за Дарик генералният консул на България в Милано Росен Руфев. Информацията обаче може да се промени, тъй като продължава както спасителната операция за изваждане на телата на загиналите изпод отломките на разрушеното съоръжение, както и идентифицирането на жертвите.

До момента италианските медии съобщават за двама албанци сред загиналите и един чех сред пострадалите. Взето е решение мостът да бъде изцяло премахнат. През моста минава един от най-активните трафици в Италия, а през годините експерти са изразявали мнение, че съоръжението не е добре конструирано.

Трагедията край Генуа в снимки – разрушеният мост Моран

Според Олга Борисова, която живее в Генуа от 18 години, за проблеми с мостовата конструкция се говори от много отдавна, но мерки не са предприети.

мост Генуа Итаия трагедия
Guliver/Getty Images

Броят на жертвите непрекъснато се променя. Сред тях има и деца, коментира пред Дарик генералният ни консул Росен Руфев: „400 души са евакуирани от зоната на инцидента. На този етап нямаме информация за загинали или ранени българи, не са ни се обаждали и хора, които да търсят помощ. На този етап не всички тела са извадени от колите, защото има отломки с огромни размери, които е трудно да се повдигнат“.
 
HAPPENING NOW: Emergency services continue to scour the site of bridge collapse that killed at least 35 people in Genoa.

HAPPENING NOW: Emergency services continue to scour the site of bridge collapse that killed at least 35 people in Genoa. Full story: https://dailym.ai/2KVXLcJ

Публикувахте от Daily Mail в Сряда, 15 август 2018 г.
Рухна мост в Италия, десетки са загинали (СНИМКИ/ВИДЕО)

През годините е имало индикации за проблеми със съоръжението, посочи още консулът ни: „Мостът е построен отдавна – през 60-е години, но има мостове, които са още по-стари и издържат, така че не е само до годината на построяване, а и до техниката, с която е построен, с архитектурния замисъл – дали е здрава конструкцията, какви материали са вложени. На времето се казваше, че бил един от най-иновативните мостове, но трафикът тогава не е бил такъв, какъвто е в днешно време. Днес по този мост трафикът е много интензивен, може би един от най-големите в Италия, защото там се намира възелът, който води до Северна Италия, до френската ривиера. На юг води до Рим. През годините са вършени укрепителни работи по моста. Имало е мнение на архитекти, че този мост не е добре конструиран. След инцидента е взето решение този мост да бъде изцяло премахнат“.

Вижте снимки на рухналия мост в Италия (СНИМКИ)

мост Генуа Итаия трагедия
Guliver/Getty Images

Българката Олга Борисова, която живее в Генуа, също потвърди, че експерти са сигнализирали за проблеми със съоръжението: „В деня на инцидента валеше и имаше гръмотевици. Явно или не е бил построен добре или причина за инцидента е мълния. Съоръжението е било ремонтирано, но явно пак не са работили както трябва. Кметът на Генуа е коментирал, че случилото се не е неочакваното, защото от 20 години е имало индикации за проблеми с този мост, но мерки не са били взети“.

В Генуа обявиха двудневен траур заради рухването на моста

Заради трагичния инцидент 15 и 16 август в Италия са дни на траур в памет на жертвите.