Най-малко 30 души са загинали, а много хора са тежко ранени при рухването на мост на автомагистрала край италианския град Генуа. По време на инцидента в района е имало силна буря с проливен дъжд. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, съобщи по телевизията италианският заместник-министър на транспорта Едоардо Рикси, цитиран от Ройтерс. Според Управлението за гражданска защита в неизвестност остават най-малко 10 души, посочва ТАСС.

Вижте снимки на рухналия мост в Италия (СНИМКИ)

"Недопустимо е толкова важен мост да не е бил построен така, че да се избегнат подобни разрушения", каза Рикси и уточни, че е рухнал централният участък от съоръжението. Цитирайки очевидци, телевизия "Ла7" съобщи, че преди рухването мостът е бил ударен от мълния.

Според спасителните служби в момента на рухването на моста е имало около 20 автомобила.

Италианският министър на транспорта Данило Тонинели нарече случилото се "огромна трагедия".
 

"Картината е апокалиптична", каза журналист от мястото на злополуката.

Министърът на вътрешните работи Матео Салвини съобщи, че на мястото на инцидента работят около 200 пожарникари.

Телевизия "Скай Ти Джи 24" поясни, че е паднал 200-метров участък от моста Моранди на автомагистрала А10, която стига до Франция и популярни места за почивка в други райони на Италия. Инцидентът става в навечерието на големия италиански празник "Ферагосто" и движението вероятно е било по-натоварено от обикновено, тъй като много италианци са поели към плажовете или планините.

Италия мост рухнал
БГНЕС

Бетонният мост Моранди е открит през 1967 г. Той е висок 90 м и дълъг малко повече от километър, като най-дългата отсечка между две подпори е 200 м.

Мост на автомагистрала в Италия рухна близо до град Генуа
БГНЕС

Властите предполагат, че рухването на моста е резултат от неустойчивост на конструкцията, отбеляза италианската осведомителна агенция АНСА. Съоръжението е било ремонтирано през 2016 г.
Генералното консулство на Република България в Милано, в чийто консулски окръг спада Генуа, е в постоянен контакт с местните власти във връзка със срутването на моста „Моранди“ в града. За момента няма официална информация за самоличността, броя или националността на жертвите и пострадалите. При получаване на актуални данни българските дипломати ще уведомят своевременно.
Във връзка с трагедията Гражданска защита на област Лигурия откри следната гореща телефонна линия - 800 640 771.

Български граждани могат да потърсят информация по случая или да подадат сигнали на телефоните на Генералното консулство в Милано: +39 028 49 42 941 и +39 933 37 82 60 43 (в извънработно време).
 


След трагичния инцидент съболезнования изказаха френският президент Еманюел Макрон, австрийският канцлер Себастиан Курц, германският канцлер Ангела Меркел и чешкият премиер Андрей Бабиш. Макрон заяви, че Франция е готова да окаже на Италия всякаква помощ.

Спасителната операция продължава.
 
БТА