Трагедията в Генуа
98496
Трагедията в Генуа
  • Трагедията в Генуа
Най-малко 30 души загинаха след като магистрален мост се срина край Генуа в Северозападна Италия.
 
Рухна мост в Италия, десетки са загинали (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Генуа мост трагедия
Gulliver/Getty Images


Виадуктът на Моранди, по-малко от 5 км западно от старото пристанище в града, е завършен през 1967 г. Надлезът на магистрала A10, наречен на архитекта, който го е проектирал, обхваща железопътни линии, сгради и потока Полчевера на около 45 м под него.
 

Генуа мост трагедия
Gulliver/Getty Images

Участък от около 200 м от моста се срина във вторник по обяд. Италианският министър на транспорта Данило Тонинели нарече случилото се "огромна трагедия".

"Недопустимо е толкова важен мост да не е бил построен така, че да се избегнат подобни разрушения", коментира и зам.-министър на транспорта Едоардо Рикси. Той уточни, че е рухнал централният участък от съоръжението.

Генуа мост трагедия
Gulliver/Getty Images


По време на инцидента в града валял пороен дъжд. Цитирайки очевидци, телевизия "Ла7" съобщи, че преди рухването мостът е бил ударен от мълния. Според спасителните служби в момента на рухването на моста е имало около 20 автомобила.

Autostrade, магистрален оператор, контролиран от Atlantia, управляваща голяма част от италианската магистрална мрежа, заяви, че е извършвал работи по поддръжката на моста.

Генуа мост трагедия
Gulliver/Getty Images


Броят на жертвите и пострадалите при трагедията още не е окончателно оповестен. По думите на министърът на вътрешните работи Матео Салвини са загинали около 30 души. Представители на властите обаче предупредиха, че мащабът на бедствието е такъв, че броят на жертвите вероятно ще се повиши. Според Управлението за гражданска защита в неизвестност остават най-малко 10 души, посочва ТАСС.
 

Генуа мост трагедия
Gulliver/Getty Images


"Благодаря на пожарникарите, на професионалните спасители и доброволците, които се притекоха на помощ още в първата минута и продължават да работят за спасяването на човешки животи. За съжаление има около 30 загинали и множество тежко ранени", заяви Салвини пред журналисти в Катания, Сицилия.
 
По-рано Джовани Тоти, губернатор на северозападната област Лигурия, където е Генуа, каза на пресконференция, че по официални данни жертвите са 22, но броят им "несъмнено ще нарасне значително", посочва Ройтерс.
 
Вижте снимки на рухналия мост в Италия (СНИМКИ)
 

Генуа мост трагедия
Gulliver/Getty Images


Телевизионни кадри показаха как спасители търсят оцелели под развалините часове след трагедията. Националната противопожарна служба на Италия съобщи, че 200 от нейните работници за спешна помощ са се включили в спасителните операции.
 

Полицейски сили апелираха към хората да избягват да се движат по магистралите и съседните райони. Междувременно след трагедията.акциите на Atlantia паднаха на фондовата борса в Милано.
 

Генуа мост трагедия
Gulliver/Getty Images


Разследването на инцидента вече започна. Вътрешният министър увери, че ще се разбере кой е виновен за срутването. "Не е възможно през 2018 г. да можеш да работиш и да умреш при такива условия", заяви той.
 

Европейските политически лидери изразиха подкрепа и съчувствие към италианския народ. Френският президент Еманюел Макрон каза, че страната е готова за предложи "цялата необходима подкрепа". Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел каза, че "нейните мисли, като и тези на мнозина германци, са със жертвите и техните семейства". Съболезнования изказаха също австрийският канцлер Себастиан Курц и чешкият премиер Андрей Бабиш.
 

Генуа мост трагедия
Gulliver/Getty Images


Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също изрази "най-дълбоко съчувствие и искрени съболезнования на семействата и приятелите на починалите и на италианския народ".
 

Gulliver/Getty Images


И българският министър-председател Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до италианския премиер Джузепе Конте по повод трагичния инцидент на моста "Моранди" край Генуа. "В този тежък за Италия момент, моля позволете ми да изразя моите най-искрени съболезнования на Вас и на приятелския италиански народ", отбелязва премиерът. Борисов уверява в солидарността и подкрепата на България и пожелава бързо възстановяване на пострадалите и преодоляване на последиците от инцидента.
 

Gulliver/Getty Images


Президентът ни Румен Радев също изпрати съболезнователно писмо до италианския си колега Серджо Матарела по повод трагичния инцидент с рухналия мост в град Генуа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"С покруса посрещнах новината за рухването на моста Моранди в Генуа, причинил загубата на десетки човешки животи и значителни материални щети", заявява в писмото си до Серджо Матарела българският президент. Румен Радев изразява своите и на българския народ искрени съболезнования към гражданите на Италия, близките и семействата на загиналите.
 

Gulliver/Getty Images

БГНЕС, БТА