/ БГНЕС
Около 840 моста във Франция са опасни, в Германия обмислят нова система за контрол
След трагедията в италианския град Генуа, отнесла живота на 43 души, в редица европейски страни започнаха спешни проверки на своите съоръжения.
 
Около 840 моста във Франция имат сериозни конструктивни дефекти и са застрашени от срутване, се казва в поръчан от френското правителство одит, цитиран от АП. Правителството на президента Еманюел Макрон вече обеща да отпусне още средства за инфраструктура.
 
Виадуктът край Генуа - изключително творение, непригодено за днешния трафик

В публикувания днес от в. "Журнал дю диманш" одит се казва, че от 12 000 моста, които се поддържат от правителството, една трета се нуждаят от ремонт, а 7%, или около 840 моста, са под риск от срутване в близките години и може да бъдат затворени. В одита обаче не са обхванати хиляди други мостове във Франция, които се стопанисват от частни фирми или от местни власти, посочва изданието.

От години се говорело за проблеми с моста в Генуа, но мерки не са взети (ВИДЕО)

В Германия ще заработи нова система за контрол върху техническото състояние на мостовете в страната. Това съобщи транспортният министър Андреас Шойер в интервю за в. "Билд ам зонтаг", предаде ТАСС. "В края на 2018 г. ще представим нов, модернизиран индекс за контрол на мостовете", заяви той. По думите на Шойер ще се наблегне главно върху проверките на допустимото натоварване и състоянието на носещите мостови конструкции.
 
Снимки на рухналия мост в Италия (СНИМКИ)

Същевременно министърът увери автомобилистите, че инцидентът от Генуа няма да се повтори в Германия. "В сравнение с други страни у нас контролът е най-строг. Нашите граждани могат да бъдат спокойни", каза той. Според Шойер в сферата на контрола върху мостовете Германия е на второ място след Швейцария.
 
Във Венецуела друг мост Моранди поражда безпокойство (СНИМКИ/ВИДЕО)

На 14 август сутринта край Генуа рухна голяма част от моста, по който минава скоростната магистрала А10 по евромаршрут Е80. В момента на трагедията по тази отсечка се движеха над 30 леки коли и три камиона. При инцидента загинаха 43 души, напомня агенцията.
БТА