Орешарски ще разговаря с председателя на еврокомисията Жозе Барозу
Орешарски ще разговаря с председателя на еврокомисията Жозе Барозу / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министър-председателят Пламен Орешарски ще разговаря днес с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Премиерът уточни пред български журналисти в Брюксел, че е поискал срещата за консултации. Сред темите на разговора ще бъде въпросът за предстоящия през януари догодина пореден доклад на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

По-рано днес министър-председателят ще участва в заключителния, втори ден от последното за годината заседание на Европейския съвет. Дневният ред предвижда държавните и правителствените ръководители от ЕС да обсъдят въпроса с миграционния натиск, включително по сухопътните граници, но конкретните решения се очаква да останат за началото на следващата година.

Европейският съвет ще обсъди директивата за командированите работници, към която бяха предложени промени. Разговорите ще обхванат също защитата на данните, както и предотвратяването на избягването на данъчните задължения.

Участниците ще разговарят по въпроса за единния пазар на енергия и спешната необходимост от изграждането на междусистемни енергийни връзки в Европа. Предвижда се също Европейският съвет да обсъди последните развития на международната сцена, включително в Украйна, Централноафриканската република, Иран и Сирия. Сред темите днес е и въпросът за Пакта за растеж и заетост.