Оранжевите в Украйна сключиха коалиционно споразумение
Оранжевите в Украйна сключиха коалиционно споразумение / снимка: БГНЕС

Партиите от "Оранжевата революция" в Украйна, довела на власт президента Виктор Юшченко, се договориха да съставят парламентарно мнозинство и правителство, предаде Ройтерс.

Лидерите на двете политически формации - Блока на Юлия Тимошенко и "Наша Украйна - Народна самоотбрана" - парафираха коалиционно споразумение. Подписи под него поставиха лидерите на трите формации Юлия Тимошенко, Вячеслав Кириленко и Юрий Луценко, предаде ИТАР-ТАСС.

Същото споразумение ще бъде подписано вече като конституционно на първото заседание на новия парламент. По думите на Кириленко споразумението съдържа клауза, че не може да бъде образувана парламентарна коалиция с участието на Партията на регионите на премиера Виктор Янукович и на комунистите.

По-рано бяха оповестени официалните резултати от предсрочните парламентарни избори, състояли се на 30 септември. Двете "оранжеви" партии - Блокът на Юлия Тимошенко и пропрезидентската "Наша Украйна - Народна самоотбрана" - получават мнозинство от 228 места в 450-членната Върховна рада.

Партията на регионите на премиера Виктор Янукович, макар да печели най-много гласове на изборите (34,37 на сто) ще може да разчита в парламента заедно със съюзниците си от компартията на 202 места.