Български дипломат уведоми ООН, че не може да поеме пост в Либия по семейни причини
Български дипломат уведоми ООН, че не може да поеме пост в Либия по семейни причини / iStock/Getty Images
Според доклад на ООН по света са широкоразпространени различни съвременни форми на робството, включително в китайския Синцзян-уйгурски автономен район, където уйгурското малцинство практикува робски труд, в Южна Азия, където най-ниската каста далити попада под форми на домашно робство и в страните от Персийския залив, Бразилия и Колумбия, предаде Асошиейтед прес. 

Томоя Обоката, който е изготвил представения пред Общото събрание на ООН доклад, традиционните форми на поробване, особено на малцинствени групи, се наблюдават в Мавритания, Мали, Нигер и африканския регион Сахел.

Той посочва, че детският труд, който също спада към съвременното робство, съществува във всички части на света, включително и в най-ужасяващите си форми.
По официални данни между четири и шест на сто от децата в Азия и региона на Тихия океан, както и в Близкия изток, в Северна и Южна Америка и в Европа полагат  труд, като този процент е много по-висок в Африка (21,6), а в Субсахарска Африка той възлиза на 23,9.

Частта от доклада, посветена на Китай, предизвика остра реакция от страна на Пекин.

Специалният докладчик на ООН посочва, че анализът му се базира на независима оценка на достъпната информация от много източници, включително от жертви и от правителствени отчети. Въз основа на тези данни той "счита за обосновано да заключи, че в китайския Синцзян-уйгурски автономен район се практикува принудителен труд сред етнически малцинства в сектори като селското стопанство и производството".

Той разглежда две програми, прилагани в Китай. Първата се състои в задържането на представители на етнически малцинства в центрове за обучение и придобиване на професионални умения, което е последвано от назначаване на работа. А втората програма се бори с бедността като прехвърля селскостопански работници на друга работа, която не изисква специална квалификация и е ниско платена. 

Обоката пише, че тези програми могат да предоставят работа и доходи, както твърди правителството, но в много случаи работата не е доброволно практикувана  и работниците са поставени под строг надзор, битовите условия, както и условията на труд са лоши, налагат се ограничения на придвижването, отправят се заплахи и се прилага физическо или сексуално насилие, както и други форми на нечовешко и унизително отношение.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин обвини докладчика на ООН, че е решил "да вярва в лъжи и дезинформация относно Синцзян и че действа като политически инструмент на сили, които се противопоставят на Китай". 

"Китай категорично осъжда това", заяви Ван. "В Синцзян няма и никога не е имало "принудителен труд", изтъкна той.

Китайският дипломат заяви, че Китай защитава правата на работниците от всички етноси, интереса им да търсят работа и да участват в икономическия и обществения
БТА