ООН свиква новия кръг на вътрешносирийските преговори на 9 март
ООН свиква новия кръг на вътрешносирийските преговори на 9 март / Guliver/Getty Images

ООН свиква следващия кръг от мирните преговори за Сирия на 9 март, съобщи днес специалният представител на генералния секретар на световната организация за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс.

"Отлагаме преговорите за следобеда на 9 март по логистични и технически причини, а и за да се утвърди по-добре обявеното прекратяване на огъня. Няма повече да отлагам началото им", каза той. Първоначално се предвиждаше разговорите да започнат на 7 март в зависимост от обстановката в Сирия. Де Мистура бе казал по-рано, че може да отложи малко началото им.

"Не искаме разговорите в Женева да се превърнат в спор за това дали прекратяването на огъня се нарушава или не, искаме те наистина да се занимаят със същината" на проблемите", каза по-рано Де Мистура в интервю за Ройтерс.

Работа на САЩ и Русия, като архитекти на споразумението за прекратяване на враждебните действия, е да си споделят информация и да следят за спазването на споразумението, тъй като ООН не бе ангажирана в този процес, посочи той.

"Това ще изисква двете страни да съгласуват общи карти на бойните полета и да наблюдават ситуацията с дронове и сателити, тъй като би било невъзможно да се разположат хиляди наблюдатели на терен. ООН разполагаше само с най-общи карти за положението преди примирието", добави Де Мистура.

"Очаквах да има опити за саботиране на примирието и сега задачата е те да бъдат ограничени и сведени до минимум, за да не бъде то компрометирано", отбеляза емисарят на ООН.

Като една от първите точки в дневния ден на вътрешносирийските преговори той посочи освобождаването на затворниците и военнопленниците. Освен това, според него, при преговорите за политическо уреждане трябва да се даде шанс на петте милиона сирийски бежанци, прокудени от войната, да гласуват в бъдещите избори. Де Мистура каза, че има сведения, че много хора, които са си мислили също да напускат страната, сега, в резултат на примирието, започват да преосмислят намерението си.

Източник: БТА