/ iStock/Getty Images
Лекари изследваха психичното здраве в 27 европейски държави и стигнаха до извода, че 6,5 процента от жителите им страдат от различни форми на клинична депресия. Това е 1,5 пъти повече, отколкото е оценката на Световната здравна организация (СЗО), съобщи ТАСС, позовавайки се на испанския институт IMIM.

Изследването ще помогне за изработване на по-ефективна стратегия за борба с депресията и ще позволи да бъде проследена ситуацията през следващите години, каза координаторът от института Хорди Алонсо.

Силният стрес може да предизвика синдром на разбитото сърце

По данни на СЗО над 260 милиона души по света страдат от клинична депресия. Всяка година тя убива около 800 хиляди души.

Борбата с депресията се усложнява от факта, че неврофизиолозите все още не разбират напълно естеството на това заболяване и не могат да определят точния брой на страдащите от него. Алонсо и колегите му са се опитали да уточнят това. Те са изследвали психичното здраве на над 258 хиляди европейци и са изчислили дела на носителите на депресия сред тях.

Стресът понижава имунната ни система

Учените регистрираха много големи несъответствия в честотата на депресия в различните държави. Най-малък брой хора с хронична депресия живеят в Словакия, Чехия и Литва. Там техният дял е само 2.6-3 процента от общото население. За разлика от тях, в Исландия, Германия и Люксембург около 9-10 процента са с депресия.

Установеното е изненадващо, защото очакването е било депресираните да са повече в по-малко проспериращите държави в Източна Европа, където медицината и социалните услуги са на по-ниско ниво. В действителност депресията е по-често срещана в богатите западноевропейски държави, отколкото в страните в източната част на континента.
БТА