Ципрас
Ципрас / БГНЕС
Евентуална сделка между Европейския съюз и Международния валутен фонд от 15 юни относно облекчаването на гръцкия дълг за възстановяването на страната, ще остави белег, макар и временно, върху гърдите на премиера Алексис Ципрас. Той обеща да сложи вратовръзка за първи път от влизането си в политиката.

ЕС започва нови преговори с гръцките власти за дълга на страната

Според приближени и наблюдатели, бившият комунистически младежки лидер последно носил вратовръзка по време на военната си служба през 2004 г.  През 2015 г., малко преди да стане министър-председател, репортери го попитаха дали отговорностите на новата му длъжност ще го накарат да приеме по-формален етикет на облекло.

Ципрас
БГНЕС

Ципрас, който дотогава носеше къси ризи, отговори, че ще сложи вратовръзка "само когато дълговете на Гърция бъдат обезпечени". След като Ципрас стана премиер, когато беше на 40 години и това го направи най-младият лидер на Гърция в продължение на повече от столетие, много от новите му министри също „развързаха възела“. Около половината от мъжете в кабинета подражават на новия премиер, който не носеше връзки дори на церемонията по встъпването си в длъжност.

"Не само няма да носим вратовръзки, но ще накараме и другите да свалят своите", заяви наскоро в Туитър заместник-министърът на здравеопазването Павлос Полакис. Когато Ципрас за пръв път започна да се среща с колегите си, италианският премиер Матео Ренци и турският президент Реджеп Ердоган отбелязаха неофициалното облекло. При съответните посещения и двамата лидери му подариха по една вратовръзка.


"Когато дойде моментът Гърция да излезе от кризата, искаме Алексис да може да носи италианска вратовръзка", заяви в речта си Ренци.  Ердоган не се шегува повече, когато Ципрас посетил Истанбул през май 2016 г. и пренебрегна подаръка на турския президент.


След като гръцкият министър-председател посети Брюксел през май 2015 г., председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер реши да поеме въпроса в свои ръце. Когато двамата застанаха за официалната си снимка, Юнкер бутна собствената си вратовръзка върху ризата на Ципрас.


Този месец премиерът намекна, че възможността за пробив в дългосрочния спор за облекчаване на дълга, главно между МВФ и най-силния член на еврозоната - Германия, най-после ще го принуди да изпълни обещанието си. "Изглежда, че ще трябва да нося вратовръзка", каза той пред репортери в парламента.
 
БГНЕС