Обама: За победа над Ислямска държава е необходим нов президент в Сирия
Обама: За победа над Ислямска държава е необходим нов президент в Сирия / Guliver/Getty Images

За да бъде победена джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, е необходим нов президент на Сирия, заяви американският президент Барак Обама, цитиран от Франс прес.

Обама каза това при откриването на свикана по негово предложение среща на върха в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк за борба с тероризма и по-конкретно срещу ИД.

Русия бойкотира форума, предаде АФП, като се позова на нейния постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин. Идеята на САЩ за антитерористична среща на върха подкопава усилията на ООН в тази област, заяви Чуркин, цитиран от ТАСС.

Обама и Путин се сблъскаха в ООН за кризата в Близкия изток

В понеделник Обама разкритикува в речта си на годишната сесия на Общото събрание на ООН подкрепата на някои страни за сирийския президент Башар Асад, когото нарече "тиранин, който избива невинни деца".

САЩ не са съгласни с тази логика, според която хора от типа на Асад трябва да останат на власт, защото алтернативата е още по-лоша, изтъкна Обама и припомни, че сирийският президент продължава войната срещу собствения си народ и използва такива антихуманни средства като варели бомби.

Източник: БТА