Обама спечели партийните събрания на демократите в Уайоминг
Обама спечели партийните събрания на демократите в Уайоминг / снимка: БГНЕС
Сенаторът от щата Илинойс Барак Обама спечели партийните събрания на демократите в щата Уайоминг, предадоха световните агенции.

Окончателните резултати показаха, че преднината на Обама пред Хилари Клинтън е със 23 процента, като сенаторът от Илинойс спечели 61 процента от подкрепата на делегатите на партийните събрания, а Клинтън - 38 процента.

Уайоминг е най-слабо населеният щат на САЩ. Има население от половин милиона души, като повечето са републиканци. Щатът излъчва едва 12 делегати на националната партийна конференция на демократите в края на лятото, на която ще бъде определен официалният кандидат за президентските избори през ноември.

Победата на Обама идва броени дни, след като Хилари Клинтън спечели на първични избори в три ключови американски щата, сред които Тексас и Охайо.

Обама спечели в Уайоминг въпреки скандала около неговата външнополитическа съветничка Саманта Пауър, която подаде оставка в петък, защото нарече Клинтън "чудовище" пред британско издание.

Победата на Обама в Уайоминг потвърждава факта, че той се правя по-добре от Хилари Клинтън на партийните събрания, отколкото на първичните избори. Досега той е печелил партийни събрания в 12 щата, а Клинтън - само в 3 щата.